Antruwa: gezondheidsvoordelen en mogelijke bijwerkingen

Antroewa: een Surinaamse groente met wereldwijde mogelijkheden

Antruwa, ook bekend als Antroewa, is een exotische groente die in Suriname en andere delen van Zuid-Amerika wordt geteeld. Het is een veelzijdige groente die zowel in de keuken als in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt.

Van Antruwa curry tot ovenschotel: inspiratie voor vegetarische gerechten

Antruwa heeft een licht bittere smaak en wordt vaak gebruikt in soepen, stoofschotels en curry's. Het kan worden gestoomd, gebakken of gekookt en wordt vaak geserveerd als bijgerecht of als hoofdingrediënt in vegetarische gerechten.

Tien heerlijke recepten met Antruwa:

  1. Antruwa soep: Bak 1 ui, 1 teentje knoflook en 1 fijngehakte Antroewa in 2 eetlepels olie. Voeg 500 ml bouillon toe en laat het koken tot de Antroewa zacht is. Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.
  2. Gebakken Antruwa: Snijd 2 Antroewa in plakjes en bak ze in 2 eetlepels olie tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Antroewa curry: Bak 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 eetlepel geraspte gember en 1 fijngehakte Antroewa in 2 eetlepels olie. Voeg 1 eetlepel kerriepoeder en 400 ml kokosmelk toe en laat het koken tot de Antroewa zacht is.
  4. Antruwa roerbak: Snijd 2 Antroewa in blokjes en bak ze in 2 eetlepels olie met 1 gehakte rode paprika en 1 gehakte ui. Breng op smaak met sojasaus.
  5. Antroewa salade: Snijd 2 Antroewa in blokjes en meng ze met 1 fijngehakte ui, 1 fijngehakte tomaat en 1 eetlepel azijn. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Antruwa chutney: Meng 2 fijngehakte Antroewa met 1 fijngehakte ui, 1 fijngehakte tomaat, 1 eetlepel suiker, 1 eetlepel azijn en 1 theelepel komijnpoeder.
  7. Antroewa stoofschotel: Bak 1 ui, 2 teentjes knoflook en 1 fijngehakte Antroewa in 2 eetlepels olie. Voeg 500 gram rundvlees, 1 blik tomaten en 500 ml bouillon toe en laat het koken tot het vlees zacht is.
  8. Antruwa rijst: Bak 1 ui, 2 teentjes knoflook en 1 fijngehakte Antroewa in 2 eetlepels olie. Voeg 300 gram rijst en 600 ml bouillon toe en laat het koken tot de rijst gaar is.
  9. Antroewa ovenschotel: Snijd 2 Antroewa in plakjes en leg ze in een ovenschaal. Meng 100 gram geraspte kaas, 1 fijngehakte ui en 1 fijngehakt teentje knoflook en verdeel dit over de Antroewa. Bak in de oven op 200 graden Celsius tot de kaas gesmolten is.
  10. Antruwa hummus: Pureer 1 blik kikkererwten, 1 fijngehakte Antroewa, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels tahin, 2 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap tot een gladde massa. Breng op smaak met zout en peper.

Antruwa: een exotische groente met veel voedingsstoffen

Antruwa bevat verschillende voedingsstoffen die essentieel zijn voor een gezond dieet. Per 100 gram bevat Antruwa ongeveer 35 calorieën, 2 gram vezels, 2 gram eiwit, 7 gram koolhydraten en 1 gram vet. Het bevat ook een aantal belangrijke vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine A, calcium, ijzer en kalium.

Het verlagen van bloeddruk en cholesterol: Antroewa als natuurlijk middel

Antruwa heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte, het bevorderen van een gezonde spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.

Voorzichtigheid geboden bij het eten van Antroewa: mogelijke bijwerkingen en risico's

Er zijn echter ook enkele mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties bij het gebruik van Antruwa. Het kan bijvoorbeeld de bloedstolling vertragen, dus mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten voorzichtig zijn bij het consumeren van deze groente. Daarnaast kan het eten van grote hoeveelheden Antruwa leiden tot diarree en maagkrampen.

Antroewa als traditionele remedie voor verlichting van kwalen

In de traditionele geneeskunde wordt Antruwa gebruikt als een natuurlijk middel tegen verschillende aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk, diabetes, koorts en infecties. Het wordt meestal geconsumeerd als thee of sap.

Conclusie:

 Antruwa (ook bekend als Antroewa) is een veelzijdige groente die zowel in de keuken als in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt. Het is rijk aan voedingsstoffen en heeft verschillende gezondheidsvoordelen, maar het kan ook bijwerkingen hebben bij overmatig gebruik. Antruwa kan op verschillende manieren worden bereid en is een heerlijke toevoeging aan veel gerechten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van medicinaal gebruik tot de keuken: alles wat u moet weten over Chinese Tayer.

Dagoeblad: de Surinaamse superfood met gezondheidsvoordelen