De veelzijdige Bacoven: alles wat je moet weten

Bacoven is een tropische vrucht die voornamelijk groeit in Suriname en omringende landen.

Bacoven kan op verschillende manieren worden bereid. Het kan worden gekookt, gebakken, gefrituurd of gestoomd en wordt vaak gebruikt in traditionele gerechten zoals pom, een ovenschotel met kip en bakkeljauw, en moksi alesi (een gerecht van rijst met verschillende soorten vlees en groenten). De smaak van Bacoven is vergelijkbaar met die van een banaan, maar dan wat droger en minder zoet.

Bacoven en dranken

Er zijn verschillende dranken die je kunt maken met bacove in Suriname. Hieronder staan enkele voorbeelden:
  1. Batido de bacove: een smoothie gemaakt van gepureerde bacove, melk, suiker en ijs.
  2. Bacove-juice: een drankje gemaakt van versgeperst sap van de bacove vrucht, eventueel gemengd met suiker of ander fruit voor extra smaak.
  3. Bacoven shake - een smoothie gemaakt van Bacoven, melk, suiker en ijs
  4. Bacoven smoothie - een drankje gemaakt van Bacoven, melk, yoghurt, honing en kaneel
  5. Bacoven punch - een cocktail gemaakt van Bacoven, rum, suiker, limoensap en grenadine
  6. Bacoven en passievrucht punch - een drankje gemaakt van Bacoven, passievruchtensap, suiker, water en ijs.
  7. Awara: een traditionele Surinaamse alcoholische drank die wordt gemaakt van gegiste bacove vruchten, suiker en water.
Naast deze dranken wordt bacove ook gebruikt om smoothies en shakes te maken met andere vruchten, zoals mango, ananas en papaja.

Bacove wordt vaak gemengd met andere ingrediënten om de smaak te verbeteren en om de dranken en gerechten zoeter en smakelijker te maken. Enkele recepten zijn:
  1. Bacoven cake - een cake gemaakt van Bacoven, bloem, suiker, eieren en bakpoeder
  2. Bacoven tosti - een tosti gemaakt van Bacoven, kaas, ham en brood
  3. Bacoven stamppot - een stamppot gemaakt van Bacoven, aardappelen, melk, boter en kruiden.

Bacoven: een tropische vrucht met gezondheidsvoordelen

Per 100 gram bevat Bacoven ongeveer 81 calorieën, 1,3 gram eiwit, 0,2 gram vet, 21 gram koolhydraten en 2,6 gram vezels. Bacoven is ook een goede bron van kalium, vitamine C en vitamine B6. 

Mogelijke gezondheidsvoordelen zijn onder andere dat Bacoven het immuunsysteem kan versterken en het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen.

Sommige varianten van de bacoven bevatten giftige stoffen vooral als ze niet goed rijp zijn.  Een hoog gehalte aan cyanogeen glycosiden kan in het lichaam worden omgezet in cyanide, een potentieel giftige stof. Het is belangrijk om groene bacoven goed te koken om deze stoffen af te breken en de vrucht veilig te kunnen eten. Dit geldt voor sommige soorten bacoven en niet voor bananen vandaar dat groene bananen de voorkeur hebben in de keuken voor gerechten zoals Bravo soep.

Als je toch wilt gebruiken is het belangrijk om de bacoven goed te koken. Door het koken worden de cyanogene glycosiden afgebroken, waardoor het veilig is om de vrucht te consumeren. Het is ook belangrijk om alleen rijpe en onbeschadigde bacoven te gebruiken, omdat onrijpe of beschadigde bacoven meer van deze stoffen bevatten.

Bij bananen is het risico op het eten van giftige stoffen veel lager, omdat deze minder van deze cyanogene glycosiden bevatten. Het is echter nog steeds belangrijk om bananen goed te wassen en te schillen voordat je ze eet.

Over het algemeen is het bekend dat de wilde varianten van de bacoven, zoals de Musa balbisiana, vaak hogere concentraties cyanogene glycosiden bevatten dan de gecultiveerde varianten. Sommige van de gecultiveerde varianten van de bacoven, zoals de "Dwarf Cavendish" en de "Gros Michel", bevatten meestal lagere concentraties cyanogene glycosiden.

Bacoven wordt in de traditionele geneeskunde van Suriname gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals huiduitslag, koorts, diarree en misselijkheid.

Conclusie:
Bacoven is een veelzijdige vrucht die in de keuken van Suriname op verschillende manieren wordt bereid. Het bevat verschillende voedingsstoffen en kan mogelijk gezondheidsvoordelen bieden, maar het is belangrijk om het goed te koken om eventuele giftige stoffen te vermijden. Bacoven wordt ook in de traditionele geneeskunde gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van medicinaal gebruik tot de keuken: alles wat u moet weten over Chinese Tayer.

Dagoeblad: de Surinaamse superfood met gezondheidsvoordelen

Antruwa: gezondheidsvoordelen en mogelijke bijwerkingen