Hoe gember te gebruiken als medicijn: tips en recepten

Gember (Zingiber officinale) is een veelgebruikt kruid in de Surinaamse keuken en wordt ook vaak als medicinale plant gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

Voedingswaarde:

Gember bevat voedingsstoffen zoals vitamine B6, vitamine C, ijzer, kalium, magnesium, fosfor en vezels. Het bevat ook bioactieve stoffen zoals gingerol, shogaol en zingerone, die verantwoordelijk zijn voor de medicinale eigenschappen.

Gezondheidsvoordelen:

Gember kan helpen bij het verminderen van misselijkheid en braken, bijvoorbeeld tijdens zwangerschap, chemotherapie of reisziekte. Het kan ook pijn en ontstekingen verminderen, de spijsvertering bevorderen, de bloedsuikerspiegel verlagen, de bloeddruk verlagen en het immuunsysteem versterken.

Medicinale toepassingen:

Gember wordt vaak gebruikt als thee, als ingrediënt in capsules of als verse wortel om thee of sap van te maken. Gember kan ook in poedervorm worden gebruikt als specerij voor het koken.

Gember in de keuken: 

Gember wordt vaak gebruikt in de Surinaamse keuken als specerij om gerechten op smaak te brengen. Het heeft een pittige, licht zoete smaak en kan vers, gedroogd, gekonfijt, in poedervorm of als olie worden gebruikt. Het wordt gebruikt in gerechten zoals saoto soep, pom, nasi, bami en pindasoep.

Hieronder staan 10 Surinaamse gerechten waarin gember wordt gebruikt:

Saoto soep met gember
Pindasoep met gember
Rundvlees met gember en rijst
Kippensoep met gember en citroengras
Pom met gember en kip
Zuurkool met gember en rijst
Nasi met gember en kip
Bami met gember en garnalen
Gestoofde kip met gember en knoflook
Gebakken banaan met gember en honing
En hier zijn 5 mogelijke titels voor u:

In conclusie:

Gember is een veelzijdige plant die zowel in de Surinaamse keuken als in de geneeskunde wordt gebruikt vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Het bevat vitamines, mineralen en bioactieve stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van misselijkheid, pijn en ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering, het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het versterken van het immuunsysteem. Gember kan op verschillende manieren worden gebruikt, zoals als specerij voor het koken, als thee of als supplement in capsules. Met zijn pittige, licht zoete smaak is het een onmisbaar ingrediënt in de Surinaamse keuken. Door de veelzijdige toepassingen en gezondheidsvoordelen is gember een waardevolle aanvulling op elk dieet en kan het gemakkelijk worden opgenomen in dagelijkse maaltijden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van medicinaal gebruik tot de keuken: alles wat u moet weten over Chinese Tayer.

Dagoeblad: de Surinaamse superfood met gezondheidsvoordelen

Antruwa: gezondheidsvoordelen en mogelijke bijwerkingen