Recepten en voedingswaarde van de Surinaamse groente Tjapar (taugé)

Tjapar (taugé) is een veelzijdige groente die zowel in de Surinaamse keuken als in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt vanwege de voedingsstoffen en mogelijke gezondheidsvoordelen. Hieronder vind je de voedingswaarde van tjapar en de mogelijke gezondheidsvoordelen:

Voedingswaarde van Tjapar (per 100 gram)

  1. Energie: 30 kcal
  2. Koolhydraten: 4.7 g
  3. Vezels: 1.8 g
  4. Eiwitten: 3.1 g
  5. Vetten: 0.4 g
  6. Vitamine C: 13 mg
  7. Vitamine K: 34.8 mcg
  8. Foliumzuur: 23 mcg
  9. Ijzer: 1.1 mg
  10. Calcium: 13 mg
  11. Magnesium: 18 mg
  12. Fosfor: 43 mg
  13. Kalium: 169 mg

Tjapar (taugé) bevat antioxidanten, vezels en mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium. Het kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het verlagen van het cholesterolgehalte en het versterken van het immuunsysteem. Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de spijsvertering.

Tjapar als medicijn in de traditionele geneeskunde

In de traditionele geneeskunde wordt tjapar (taugé) gebruikt als medicijn bij verschillende aandoeningen zoals diabetes, hoge bloeddruk, nierproblemen en oogproblemen. Het kan worden gebruikt als sap, thee of afkooksel.

Tjapar: een veelzijdige groente in de Surinaamse keuken

In de Surinaamse keuken wordt tjapar (taugé) veel gebruikt als ingrediënt in salades, soepen, roerbakgerechten en bijgerechten. Het heeft een milde, nootachtige smaak en een knapperige textuur. Hieronder staan ​​10 Surinaamse recepten waarin tjapar (taugé) wordt gebruikt:

  1. Saoto soep
  2. Tjauw min
  3. Bami goreng
  4. Telo bakkeljauw
  5. Surinaamse nasi
  6. Moksie alesie
  7. Tjaptjoi
  8. Saotosoep
  9. Roti kip
  10. Pindasoep

Conclusie:

Tjapar (taugé) is een gezonde groente die zowel in de Surinaamse keuken als in de traditionele geneeskunde wordt gebruikt. Het is rijk aan antioxidanten, vezels en mineralen en kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, het verlagen van het cholesterolgehalte en het versterken van het immuunsysteem. Het kan op verschillende manieren worden bereid en toegevoegd aan verschillende gerechten om hun voedingswaarde te verhogen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van medicinaal gebruik tot de keuken: alles wat u moet weten over Chinese Tayer.

Dagoeblad: de Surinaamse superfood met gezondheidsvoordelen

Antruwa: gezondheidsvoordelen en mogelijke bijwerkingen