Surinaamse peper: van smaakmaker tot medicijn

De Surinaamse peper, ook wel bekend als Madame Jeanette, is een hete peper die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Het wordt vaak gebruikt om gerechten op smaak te brengen en een pittige kick te geven. De peper heeft een fruitige en bloemige smaak en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere kruiden en specerijen zoals knoflook, ui, en gember.

Hier zijn 10 recepten die je kunt maken met Surinaamse peper:

  1. Surinaamse roti met aardappelen en kip
  2. Pom, een Surinaamse ovenschotel met kip
  3. Surinaamse bami met kip
  4. Saotosoep, een Surinaamse soep met kip
  5. Nasi goreng, Surinaamse stijl
  6. Moksi alesi, een rijstgerecht met verschillende soorten vlees
  7. Surinaamse kippensoep met gele erwten
  8. Cassave soep met zoutvlees en groenten
  9. Bakkeljauw, gezouten kabeljauw op Surinaamse wijze bereid
  10. Gestoofde kip met groenten en rijst

De voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen van Surinaamse peper

Surinaamse peper bevat veel voedingsstoffen zoals vitamine C, vitamine A, vezels en mineralen zoals kalium en ijzer. Het kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen en het verlagen van de bloeddruk.

Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die men moet nemen bij het gebruik van Surinaamse peper. Het bevat capsaïcine, wat een sterk irriterend effect kan hebben op de huid en slijmvliezen. Het is daarom belangrijk om handschoenen te dragen bij het hanteren van de peper en om het in kleine hoeveelheden te gebruiken.

Surinaamse peper wordt ook gebruikt als medicijn voor verschillende aandoeningen zoals verkoudheid, keelpijn, hoesten en artritis. Het kan ook helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het verminderen van misselijkheid.

Conclusie:

Surinaamse peper is een pittige en smaakvolle peper die veel wordt gebruikt in de Surinaamse keuken. Het bevat veel voedingsstoffen en kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden. Hoewel het enige voorzichtigheid vereist bij het hanteren en gebruiken, kan Surinaamse peper een geweldige toevoeging zijn aan een gezonde en smaakvolle keuken.

De heetste peper van Suriname: Madame Jeanette

10 Surinaamse recepten met Madame Jeanette peper

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van medicinaal gebruik tot de keuken: alles wat u moet weten over Chinese Tayer.

Dagoeblad: de Surinaamse superfood met gezondheidsvoordelen

Antruwa: gezondheidsvoordelen en mogelijke bijwerkingen