Van medicinaal gebruik tot de keuken: alles wat u moet weten over Chinese Tayer.

De Chinese tayer, ook bekend als Chinese yam, is een aardvrucht die veel voorkomt in de Surinaamse keuken en vaak wordt gebruikt in gerechten zoals pom en moksi alesi. Hieronder vindt u meer informatie over de voedingswaarde en gezondheidsvoordelen van de Chinese tayer, evenals hoe het als medicijn wordt gebruikt en hoe het wordt gebruikt in de keuken.

Voedingswaarde en gezondheidsvoordelen:

De Chinese tayer is rijk aan verschillende voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine B6, kalium, mangaan en vezels. Het heeft ook antioxidanteigenschappen en kan daarom helpen bij het voorkomen van ziekten zoals kanker en hartaandoeningen. De vezels in Chinese tayer kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering en het verlagen van het cholesterolgehalte in het bloed. Naast de vele gezondheidsvoordelen wordt de Chinese tayer ook wel gebruikt om het immuunsysteem te versterken en het bloedsuikergehalte te verlagen.

Medicinaal gebruik:

Chinese tayer wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege de vermeende gezondheidsvoordelen, zoals het versterken van de nieren, het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van hoest en astma.

Surinaamse gerechten met Chinese Tayer, smaakvol en voedzaam:

In de Surinaamse keuken wordt Chinese tayer vaak gebruikt in gerechten zoals pom en moksi alesi. Het kan ook worden gekookt, gebakken of gefrituurd en worden toegevoegd aan salades en stoofschotels. De smaak van Chinese tayer wordt beschreven als mild en zoet.

Recepten:

Pom: Dit is een Surinaams gerecht dat meestal wordt gemaakt met kip en Chinese tayer. De tayer wordt geraspt en vermengd met andere ingrediënten zoals zoutvlees, uien en knoflook en vervolgens gebakken in de oven.

Pinda soep met Chinese tayer: Dit is een populair gerecht in de Surinaamse keuken. Het wordt gemaakt met kippenbouillon, Chinese tayer, pindakaas, ui, knoflook, pepers en specerijen zoals komijn en koriander. De Chinese tayer wordt in blokjes gesneden en toegevoegd aan de soep, waardoor het een heerlijke smaak en textuur krijgt. De pindakaas geeft de soep een rijke, romige smaak. Dit gerecht wordt vaak geserveerd met rijst of brood en kan worden genoten als een hartige, vullende maaltijd.

Moksi alesi: Dit gerecht is gemaakt met rijst en bonen en wordt vaak geserveerd met vlees, vis of groenten. De Chinese tayer wordt gekookt en vermengd met de rijst en bonen.

Surinaamse aardappelsalade: In dit gerecht worden gekookte Chinese tayer blokjes gemengd met aardappelen, hardgekookte eieren, augurken, ui en mayonaise.

Tayer puree: Gekookte Chinese tayer wordt gepureerd en vermengd met melk, boter en kruiden om een ​​heerlijke puree te maken die kan worden geserveerd als bijgerecht bij vlees of vis.

Let op: De informatie over gezondheidsvoordelen en medicinaal gebruik van Chinese tayer is gebaseerd op traditioneel gebruik en is niet wetenschappelijk bewezen. Raadpleeg altijd uw arts voordat u nieuwe voedingsmiddelen of supplementen aan uw dieet toevoegt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dagoeblad: de Surinaamse superfood met gezondheidsvoordelen

Antruwa: gezondheidsvoordelen en mogelijke bijwerkingen